Hoe yoga uw geestelijke gezondheid kan verbeteren

Yoga heeft grote voordelen voor ons holistisch welzijn, het kan ons helpen ons meer ontspannen, meer gecentreerd en minder gestrest te voelen. Het kan de flexibiliteit verbeteren, kracht opbouwen, onze spiritualiteit verdiepen, ons concentratieniveau verbeteren en ons helpen weer contact te maken met ons lichaam, maar hoe kan Yoga precies helpen om onze geestelijke gezondheid te verbeteren?

Met wachtlijsten die uit hun voegen barsten, een geestelijke gezondheidscrisis in ons midden en 74% van de volwassenen in Nederland die zich het afgelopen jaar zo gestrest voelden dat ze het niet meer aankonden, is het echt belangrijker dan ooit dat we goed voor onszelf zorgen. Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat Yoga een directe invloed heeft op ons Mentaal Welzijn:

Het helpt je om weer contact te maken met je ademhaling en ondersteunt je zenuwstelsel.

Ademen is iets wat we allemaal doen en waar we allemaal 24/7 toegang tot hebben, maar wist je dat ademwerk en bewuste, bewuste ademhaling kan helpen om je autonome zenuwstelsel te versterken? Het aloude gezegde 'stop en haal een paar keer diep adem' was echt iets op het spoor. Diepe, langzame, gerichte ademhaling of pranayama (adembeheersing) kan helpen om ons 'rust en spijsvertering' parasympatisch zenuwstelsel te activeren en ons uit onze 'dreigingsreactie', het sympathisch zenuwstelsel, te halen. Parasympathische activiteit stelt het lichaam in staat te genezen en te regenereren, en vervult integrale functies voor onze gezondheid, zoals spijsvertering, ontgifting en het opbouwen van immuniteit. Gerichte ademhaling en pranayama zijn sleutelelementen van Yoga en de beoefening van het verenigen van lichaam, adem en geest.

Het kan helpen om mentale veerkracht op te bouwen en het cognitief functioneren te verbeteren.

Hoe regelmatiger we yoga, ademwerk en meditatie beoefenen, hoe meer mentale veerkracht we kunnen opbouwen om ons voor te bereiden op uitdagingen. Het is belangrijk om te onthouden dat genezing en gezondheid niet lineair zijn, we zullen allemaal hoogte- en dieptepunten ervaren met onze geestelijke gezondheid gedurende ons leven, net zoals we allemaal ups en downs ervaren met onze lichamelijke gezondheid. Hoe meer we investeren in ons welzijn, hoe beter we voorbereid zijn op de moeilijke momenten die het leven ons biedt. 

Yoga kan ook ons cognitief functioneren verbeteren, ons concentratieniveau verhogen, onze focus verbeteren en ons helpen ons meer aanwezig te voelen. Geestelijke gezondheidsproblemen spelen zich voornamelijk af in de geest (hoewel ze ons ook lichamelijk kunnen beïnvloeden) en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op ons leven en ons vermogen om te werken, te socialiseren en een volwaardig en zinvol leven te leiden. Yoga kan ons helpen om onze geest tot rust te brengen en meer aanwezig te zijn, ons te concentreren op het hier en nu in plaats van het verleden te herkauwen of ons zorgen te maken over de toekomst. 

Het helpt je om aandachtig te bewegen en om spanning, emoties en stress in je lichaam en geest los te laten.

Yoga kan je helpen om in contact te komen met je lichaam en door mindful bewegen te combineren met ademwerk kan de beoefening ook helpen om stress, gestagneerde energie, emotionele bagage en zelfs trauma los te laten. Hoewel stress geen geestelijke gezondheidsprobleem is, kan langdurige stress wel leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen. Yoga heeft het vermogen om de impact van stress op lichaam en geest te verlichten. Als we kijken naar het subtiele energetische lichaam, kan yoga ook helpen om energetische blokkades te verschuiven via het chakra systeem.

Yoga bevordert zelf-vriendelijkheid, niet-vergelijking en kan ons helpen om een meer compassievolle innerlijke stem te oefenen.

Zoals de oude wijsgeer Patanjali uitlegt in de Yoga Sutra's, is het doel van yoga om 'de turbulentie van de geest tot rust te brengen' en vaak als we worstelen met onze geestelijke gezondheid is dat precies wat we nodig hebben, een kans om te vertragen, om de onophoudelijke schommelingen van de geest te helpen kalmeren en een herinnering om aardiger voor onszelf te zijn.